En Sıcak Konular

Dr.<br />Kemal Yeşilçimen


Dr.
Kemal Yeşilçimen
10 Aralık 2013

NERDESİN MİLLİ İLAÇ ?



TÜM YAZILAR İÇİN AŞAĞIDAKİ KUTUYU TIKLAYINIZ   

  BEYİNSİZ GÜÇ, GÜÇ DEĞİLDİR    


Bilim ve teknolojide yoksanız, yaşama hakkınızda yoktur, şansınız da.  Acı ama gerçek! İşte örneği :

Akut eklem romatizmasından kalp romatizmasına, kronik nefritlerden streptokok infeksiyonlarına kadar pek çok hastalıktan korunmada, tüm dünyada 50 yıldır kullanılan uzun etkili penisilin ilacı çok acıdır ki ülkemizde bulunamıyor. Bunun sonucunda meydana gelen hastalıkları, ölümleri ve astronomik hastalık harcamalarını anlatmaya sayfalar yetmez. Kalp iltihabı ve kalp kapağı hastalıklardan ölümler, böbrek yetmezliğine bağlı kararan hayatlar…

1 dolar, yanlış okumadınız iki TL olan bu ilacı üretemediğimiz için gelişen risklere milyarlarca dolar ödüyoruz. Pek çok ülkenin 50 yıldır ürettiği bu ilaçları üretmek için yüksek teknoloji de gerekmiyor. Sadece irade yeterli. Diyeceksiniz ki üretemediğimiz bu ilaçları hiç değilse ithal edelim. Küresel dünyada bilim ve teknoloji üreten ülkelerin canını sıktığınız zaman ne ilaç ne aşı ve ne de füze kalkanı, size yok, bahane ise çok, anladınız mı? Hangi nedenle olursa olsun ilaç yok ve olan zavallı hastalara oluyor.

SGK ise kalp yetmezliği nedeniyle heartmate isimli ithal cihaza 400.000 euro ödüyor ama 2 TL olan bu ilacı üretmek için kafa yormuyor. Yapay kalp kapaklarına da milyonlarca dolar ödüyoruz. Böbrek yetmezliği nedeniyle her yıl milyarlarca doları dializ cihazlarına ve masraflarına ödüyoruz ama 2 TL ile bu hastalıkları önlemek sosyetemizi bozuyor. Çünkü hastalık canavarından beslenen hastalık lobisi için 2 TL bir şey ifade etmiyor. Sadece bu ilaç mı yok? Kanser ve pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bir sürü ilaç ve aşı olmadığı için sağlık ve hayatımız tehlikede.

Tanesi 3 milyon dolar olan da vinci ameliyat robotlarına milyonlarca dolar ödüyoruz ama 2 TL olan bu ilacı üreterek pek çok hastalığı, ölümü ve milyarlarca dolarlık hastalık harcamasını önlemek hastalık lobisinin işine bizim de aklımıza gelmiyor. Çünkü ezberci eğitim sistemi akıl ve bilimi kullanmayı, hayati sorunları idrak etmeyi ve bunlara çözüm üretmeyi öğretmiyor. Herkes cukkalı işler peşinde koşuyor. Milyarlarca doları ithal cep telefonlarına ödüyoruz ama kimse 2 TL için kafa yormuyor. Bilim dünyamız ise hayati önemi olan ilaç ve aşıları üretmek yerine, başkalarının ürettiği akıllı telefonlarla caka satmayı marifet zannediyor. İşte bu yüzden 57 İslam ülkesi, bilim ve teknoloji üretiminde bir İtalya etmiyor. daha ne diyelim : Acı ama gerçek.

İş dünyamız, ithalat için ıvır zıvıra milyarlarca doları harcıyor ama fiyatı 2 TL olan hayati ilaçlar olmadığı için halk sağlığı tehlikeye giriyormuş umurunda değil. Yerli elektrikli taşıt üretimine karşı çıkan kafa ile Milli İlaç Sanayisi kurulmasını engelleyen kafa aynı. Hastaların üzerinden milyarlarca dolar kazanan bu kafa, akut eklem romatizmasından kalp romatizmasına, kronik nefritlerden streptokok infeksiyonlarına kadar pek çok hastalığı ve buna bağlı ölümleri önleyen fiyatı iki TL olan bu ve benzeri ilaçlar için kılını kıpırdatmıyor. Hastaların kanı, canı, gözyaşı bunların cebine para olarak akarken kimsenin sesi çıkmıyor, yazık değil mi bu millete? Milletin sağlığı ve can güvenliğine yönelik tehdit ve tehlikeler bunu korumakla yükümlü milli iradeyi karşısında bulur, bulmalıdır.

Çözüm basit : Milli İlaç Merkezi, en çok satılan on ilacı ve hayati önemi olan ilaçları üretemiyorsa ithal edip halka sunacak, milyarlarca dolar da bütçemize kar kalacak. Ya da bilim ve teknoloji üretemediğimiz için üretenlere muhtaç olmaya, hastalanmaya, sürünmeye ve ölmeye devam edeceğiz.

KAYNAKLAR

1. 400 bin Euro'luk yapay kalbin bedelini, artık devlet ödeyecek

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1180238&title=400-bin-euroluk-yapay-kalbin-bedelini-artik-devlet-odeyecek

2. Yılda 372 bin kişi pisi pisine ölüyor. http://arsiv.sabah.com.tr/2005/07/24/gun101.html

3. Böbrek hastalığında dünya şampiyonuyuz. http://bizimsaglik.com/c/ho.asp?Pagenum=11&id=6455&yid=-1

4. http://www.medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/genel/tr-200-bin-hastanin-aradigi-ilacin-uretimine-baslaniyor-8-60-55098.html

5. 3 milyon dolarlık Da Vinci robotu 21 hastanede   http://www.aciamagercek.com/2013/11/28/3-milyon-dolarlik-da-vinci-robotu-21-hastanede/

İLGİLİ HABERLER

Deposilin neden üretilmiyor? İşte nedeni

Salı, 24 Aralık 2013

Romatizmal kalp hastalığında kullanılan ve hammade sıkıntısından dolayı kullanıma sunulamadığı belirtilen "Deposilin" adlı ilacın üretici firmasından yapılan açıklamada, "Deposilin'in ihtiyaç sahibi hastalarımıza temini noktasında yaşanan sıkıntının nedeni hiçbir biçimde şirketimizin ekonomik temelli bir kararı değildir" denildi.

İ.E Ulagay İlaç Sanayii Türk AŞ'den yapılan açıklamada, romatizmal kalp hastalığının tedavisi için hayati önem taşıyan ve artık orijinal üreticisi tarafından üretilmeyen Deposilin'in Türkiye'de 19 yıldır aralıksız olarak ve son 8 yıldır sadece kendi firmaları tarafından en yüksek kalite standartlarında üretildiği kaydedildi.

Açıklamada, Deposilin ilacına yönelik "ucuz diye üretmiyorlar" iddiasının gerçek dışı olduğu ifade edildi.

Deposilin'in Türkiye'deki tek üreticisi olarak, yaklaşık 200 bin olduğu tahmin edilen hasta çocukların kullanımına sunulmamasının tek nedeninin, dünyanın birçok ülkesinde de yaşandığı gibi, ilacın hammaddesinin tedarikinde karşılaşılan sorunlar olduğu vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"İlacın hammaddesi ülkemizde üretilmemektedir. Dünyada ise ilacımızın bu hammaddesi yakın zamana değin T.C Sağlık Bakanlığı'nın onayladığı normlarda, en yüksek tıbbi kalite standartlarında üretim yerleşkesi Avrupa'da bulunan bir firmada üretilmekteydi. Firmanın Deposilin'in hammaddesinin üretiminden vazgeçmesi, dünyadaki diğer ilaç üreticilerini olduğu gibi, bizi de sıkıntıya sokmuştur. Üretimini durduran bu firma daha sonra üretim yerleşkesi Avrupa'da bulunan bir başka firmaya teknoloji transferi yapmış ve söz konusu firma hammadde üretimine 2012'de başlamıştır. Ancak bu firma da son bir yıldır söz konusu hammaddenin üretiminde kullandığı yardımcı hammadde kalitesinde sorun yaşadığından üretimini geçici olarak durdurmak zorunda kalmıştır. Bu süre zarfında şirketimiz uluslararası piyasalarda ilacın hammaddesini üreten başka tedarikçi şirketlerle de irtibata geçmiş, onların hammadde kalite standartlarını yükseltmeleri için de yoğun bir işbirliği içinde olmuştur. Bu firmalardan bir tanesi tedarikçi olarak seçilmesine rağmen ne yazık ki bu firma da ülkesinde gündeme gelen yeni çevre düzenlemeleri çerçevesinde üretim yerleşkesini yeni bir bölgeye taşıma zorunluluğu dolayısıyla üretimine ara vermek zorunda kalmıştır."

Depodaki ilaçlar kamunun

Yaşanan bu sıkıntı nedeniyle "3 aydır depoda yok ama depodan çıktı" başlığıyla haksız bir haber yapıldığı ifade edilen açıklamada, depoların envanter kayıtlarında yer alan 22 bin 877 adet Deposilin'in kamuya satıldığı ve Kamu İhale Yasası uyarınca ilgili hastanelere yollanmak üzere stoklarda bekletilen, tamamı kamu malı ürünler olduğu kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanlığı'nın şirkete başvurusu ve Kamu İhale Kurumu'nun kabul ettiği özel istisna talebi doğrultusunda bu ilaçların ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, kamu ihaleleri adına kayıtlı bulunan 21 bin 87 adet ilacın Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca yayınlanan talimat doğrultusunda Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunca belirlenen 110 ayrı hastaneye ulaştırıldığı ifade edildi.

Açıklamada, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca şirkete iletilen bir liste üzerinden hastaneye ve ilaca erişemeyecek durumdaki bin 790 hastaya Türkiye'nin dört bir yanında tek tek ulaşılarak Deposilin'in temininin sağlandığı vurgulanarak, "Deposilin'in ihtiyaç sahibi hastalarımıza temini noktasında yaşanan sıkıntının nedeni hiçbir biçimde şirketimizin ekonomik temelli bir kararı değildir" denildi.

http://www.medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/uretici-firmalar/tr-deposilin-neden-uretilmiyor-iste-nedeni-8-63-55439.html

           KONUŞUNCA MANGALDA KÜL BIRAKMIYORLAR

İlaç sektörünün konuşmalarını izleyin lütfen. Mangalda kül bırakmıyorlar. Sanırsınız dünyanın en ileri teknoloji bunlarda. Bunların da montajdı olduğu anlaşıldı. Çok yazık. Bu durumda bilim ve teknolojiniz yoksa, yaşama hakkınız yok. Yalan mı? Penisilin üretme yeni ve ileri teknoloji olsa hadi yetişemediler dersiniz. Kardeşim 60 yıllık ilaç. Bu ve bir sürü ilacın piyasadan çekilmesinin nedeni başka. Bunu idrak edecek ve buna önlem alacak kimse yok mu? Yüce ALLAH oku diyor. Okumak, evrendeki ayetleri yani sebep - sonuç ilişkilerini anlamaktır yani bilimsel düşünmek ve davranmaktır.

BU İLAÇLA İLGİLİ AŞAĞIDAKİ VİDEOYU, LÜTFEN SONUNA KADAR İZLEYİNİZ.

http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-birinci-basamagin-onemi-ancak-boyle-anlatilir-1-11-55255.html

İLACIN ÜRETİMİNE BAŞLANIYOR (?) 

200 BIN ROMATIZMAL KALP HASTASININ KULLANDIĞI ‘DEPOSILIN’ AĞUSTOS AYINDAN BERI PIYASADA BULUNAMIYOR. ÖNÜMÜZDEKI GÜNLERDE YENIDEN ÜRETIMI BEKLENEN 2,5 LIRALIK ILACIN YILLIK KULLANIMI IKI BUÇUK MILYON KUTU.

ÇAĞLAR AVCI, ZAMAN Cumartesi, 07 Aralık 2013

Ağustos ayından itibaren 200 bin romatizmal kalp hastasının koruyucu amaçlı kullandığı ‘deposilin’ isimli ilaç bulunamıyor.

Üretici firmanın hammadde tedarikinde sıkıntı olduğu gerekçesiyle üretimi durdurması ve stoklardaki ilaçların tükenmesiyle vatandaş ilacı bulmak için çalmadık kapı bırakmadı. Sağlık Bakanlığı ilacı üretmek için ikinci bir firmaya ruhsat izni verirken, depolarda ‘yok’ denilen 30 bin kutu ilaca İlaç Takip Sistemi üzerinde müdahale etti. İlaçları bloke eden Bakanlık, kamu hastaneleri aracılığı ile dağıtımını yapacak. Yeni ruhsat izin alan Bilim İlaç da önümüzdeki günlerde üretime başlayacak.

Fiyatı ucuz olmasına rağmen hayati bir ilaç olan deposilin özellikle çocuklar için gerekli. Çocuğu için bu ilacı arayan Ş.K., “İlacı bulmamız gerekiyor. Çocuğumun romatizmal ateş atağı geçirmemesi için 3 haftada bir bunu yaptırması gerekiyor. Koruyucu tedavi için kullandığımız bu ilacı bulamıyoruz. Bu çocuklar  ömür boyu kardiyoloji hekimlerince izleniyor ve “depo penisilin” tedavisine titizlikle uyulmalı. Mecburuz.” ifadesini kullanıyor.  K.S. de Türkiye genelinde ilacı aramadığı yerin kalmadığını belirtiyor. Romatizma rahatsızlığı olan eşinin kan değerlerinin yükseldiğini anlatan K.S. düşürülmesi için bu ilacı mutlaka bulması gerektiğini ifade ediyor.

İlacın en son ekim ayında dağıtımı gerçekleştirilmişti fakat ağustostan beri piyasada bulunmasında sıkıntı yaşanıyor. Firmanın üretimi durdurması üzerine Sağlık Bakanlığı, yurtdışından ilacı getirmeyi planlamış ve ilaç 31 Ekim’de yurtdışı ilaç listesine eklenmişti. Ancak yurtdışı fiyatın yüksekliği, maliyetler ve depolama sıkıntısı buna engel oldu. Bakanlık ek olarak üretim için bir başka firmaya ruhsat verdi.  Bilim İlaç’tan sonra ilk firma İbrahim Etem Ulagay’ın da üretimi başlayacağını açıklaması dikkat çekti.

http://www.medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/genel/tr-200-bin-hastanin-aradigi-ilacin-uretimine-baslaniyor-8-60-55098.html

Bakanlık'tan '735 ilaç bulunamıyor' iddialarına cevap 

Sağlık Bakanlığı, "735 ilaç bulunamıyor" başlığıyla basında yer alan haberlere ilişkin, "Ülkemizde halen 7 bin 526 ilaç eczanelerde satılmaktadır ve temininde bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Ancak belirli dönemlerde tedarik sıkıntısından, üretim yetersizliğinden, fiyat ve geri ödeme sorunları gibi nedenlerden dolayı çeşitli ilaçların temininde sıkıntılar yaşanabilmektedir" İlgili listedeki ürünler incelendiğinde 593 adet ilaç piyasada mevcuttur, 139 ürün ilaç mevcut değildir.

http://www.memurlar.net/haber/432458/

Sosyal Güvenlik Kurumu ile ithalatçı firmalar arasında büyüyen fiyat krizi nedeniyle piyasada çok kritik ilaçlar da dahil yüzlerce ilaç bulunamıyor. Yaklaşık 500 ilaç piyasada yok, hastalar çaresiz.

 http://video.cnnturk.com/2013/ekonomi/3/5/eczanelerde-ilac-yok

 

TÜM YAZILAR İÇİN AŞAĞIDAKİ KUTUYU TIKLAYINIZ  








 



Bu yazı 2,427 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Mart 2024 NASIL ÖZGÜR OLURUZ ?
    • 13 Ekim 2023 GÜCÜ DOĞURAN TEKNOLOJİK AKILDIR
    • 27 Eylül 2023 ÇARE SİZSİNİZ 2008
    • 17 Temmuz 2023 NEDEN BÖYLEYİZ?
    • 20 Nisan 2023 GÜCÜN KAYNAĞI NEDİR? - 2016
    • 14 Şubat 2023 BİLİMDE KANITIN GÜCÜ
    • 8 Şubat 2023 SÖMÜRÜ VE YOLSUZLUK KADER Mİ?
    • 4 Mayıs 2022 YAŞAM TARZIMIZ NEDEN DEĞİŞMELİ?
    • 12 Mart 2022 HEKİMLİK ÖLDÜ, YAŞASIN DOKTORLUK !
    • 11 Ekim 2021 TÜM SORUNLARIN ANASI
    • 10 Ekim 2021
    • 9 Ekim 2021 ASIL PANDEMİ BU !
    • 8 Ekim 2021 POSTMODERN SÖMÜRÜ
    • 7 Ekim 2021 EĞİTİM NASIL OLMALI?
    • 1 Ekim 2021 YÜZ YIL SONRA...
    • 20 Ağustos 2021 GERÇEK ÇÖZÜM BU
    • 11 Ağustos 2021 KÜRESEL SAVAŞI KİM KAZANACAK?
    • 10 Ağustos 2021 SOSYAL OLAYLARDA BİLİMSEL YAKLAŞIM NASIL OLMALI?
    • 27 Haziran 2021 ASIL PANDEMİ BU
    • 6 Haziran 2021 ÇEVRE SAVAŞI

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,161 µs