En Sıcak Konular

SAĞLIKTA KÜRESEL DEVRİM

22 Haziran 2012 15:02 tsi
SAĞLIKTA KÜRESEL DEVRİM Kişiye özel tedaviler, akıllı ilaçlar, Kök hücre tedavisi, klonlama, nanoteknoloji, Yüksek teknolojik cihazlar, Robotik cerrahi, Genetik tanı ve tedaviler, biyoteknoloji, mRNA teknolojisi ve aşılar, yapay organlar...

Sağlıkta devrimin öncüsü postmodern tıp gümbür gümbür geliyor. Küresel yaşam tarzıyla önce hasta eden sonra da tedaviyle cebini dolduran akıl, mRNA aşısıyla yeni bir çağın başladığını ilan ediyor : Son 50 yıla damgasını vuran modern tıptan modern ötesi tıbba geçiyoruz. Trilyonlarca dolarlık akıllı ilaç, aşı ve teknolojilerle, kişiye özel akıllı tetkik ve tedavi yöntemleri olarak sunulan postmodern tıbba hazır olun : 


Kişiye özel tedaviler, akıllı ilaçlar
Kök hücre tedavisi, klonlama
Yüksek teknolojik cihazlar
Robotik cerrahi ameliyatlar

Genetik tanı ve tedaviler

mRNA teknolojisi ve aşılar

Nanoteknolojik tedaviler

Biyoteknolojik ilaçlar

Yapay organlar

Kimyasal ilaçlara dayanan, hastalığı tedavi etmekten çok acıları azaltmaya dayalı yan etkilerle anılan modern tıp, kesin tedaviye yönelen yan etkisiz akıllı ilaçlar, biyogenetik, immünolojik, kök hücre tedavilerle anılan postmodern tıbba yerini bırakacak.

Sağlık anlayışı kökten değişiyor. Araştırma merkezlerini finanse eden küresel irade bilim ve teknolojiyle dünyaya yön veriyor. Sonuçta, sağlığı koruyan, hastalıkları önleyen yaşam tarzı yerine, milyon dolarlık pahalı tedavilerle ekonomik kaygıları ön plana çıkaran duygusuz ve vicdansız bir dünyaya mahkum oluyoruz.

Milyon dolarlık tedavileri devletlerin veya sıradan insanların karşılaması imkansız. Pahalı teşhis ve tedavilerin sosyal güvenlik dışına çıkarılması ve bunlara ulaşımın zorlaştırılması zorunlu. Zengin ülkeler bile bu faturayı ödeyemez. Hastalık üreten bataklığı kurutmak yerine para getiren işlere odaklanan 'bırakınız hasta olsunlar' diyen küresel sağlık anlayışına, 'bırakınız ölsünler' anlayışı da eklenecek. Kanada gibi zengin ülkeler ihtiyacın 4 katı aşı alırken, aşı alamayan gariban ülkeler pandemiden kırılacak. mRNA aşısıyla başlayan sağlık devriminin, hastalık yükü fazla olan ülkeleri çökertmesi kaçınılmaz. Neden mi?

Sadece bir SMA hastasının tedavisi 4 milyon $ dersek konu daha iyi anlaşılır. Binlerce SMA hastasının faturasını siz hesaplayın. Trilyonlarca dolarlık sektörün pazarlama işini yapan küresel medya, sadece bir hastanın tedavisi için 4 milyon $ isteyen efendilerine tek laf etmezken devlet bu paraları ödesin diye, ağlayan bebekler ve anneler üzerinden halkı devlete karşı kışkırtacak. Sadece medya mı? Devşirme STKlar, aydın ve bilim dünyası, sadece 1 hastanın ilacı nasıl 4 milyon $ oluyor demek yerine, milyar dolarları devlet ödesin diye bastıracak.

Nadir genetik hastalıklar SMA ile sınırlı değil. Sadece Türkiyede binlerce genetik hastalığa sahip 6 milyon hasta mevcut. Bunların son derece pahalı teşhis ve tedavi faturasını kim karşılayacak. Üstelik bunlar nadir hastalıklar. Bir de yaygın hastalıklar var : Hipertansiyon, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, diyabet ve obesite adeta salgına dönüşmüş durumda. 17 milyon kişi hipertansiyon hastası, çoğunun bundan haberi bile yok. Bir düzine hastalığın anası olan diyabet patlama yapmış. 1990 yılında 1 milyon iken, şimdi gizli şekerle birlikte 6 milyonu aştı. Erişkin nüfusun üçte biri obes, dörtte birinde açlık kan şekeri normalin üzerinde. Geleceğin şeker, kalp ve damar hastaları bu risklerin sonucu. Kalp yetersizliği olan hasta sayısı 3 milyon. Bir o kadar da koroner kalp hastası mevcut. Her yıl 440 bin yeni kalp hastası teşhis ediliyor. 9 milyon kişi kalp hastalıği riski  altında. 6 milyon kişide KOAH, astım, amfizem mevcut. Yetişkin nüfusta her 6 kişiden biri böbrek hastası. Kanser patlama yapmış durumda. Diğer hastalıkları sayıp moralinizi bozmayalım. Toplum yaşlandıkca hastalık yükü artıyor. Yılda muayene olan hasta sayısının ülkemizde 800 milyon olduğunu hatırlatmakla yetinelim. Bu kadar hastalık yükünün faturasını nasıl ödeyeceğiz? Son 30 yılda ilaç, aşı, tıbbi teknolojiye trilyonlarca $ ödedik. 


Pahalı ilaçları pazarlamak için BM, küresel ilaç fonu kurdu. Ülkeler İstanbul sözleşmesinde olduğu gibi çok pahalı ilaçları almak için bu fona imza atmak zorunda. Çünkü medyada ağlayan çocuklara acıyan kitlelerin baskısına hiçbir yönetim dayanamaz. Milyonlarca hastanın yüzlerce milyar dolara ulaşacak tedavi masraflarını, imza atan ülkeler mecburen ödeyecek. Fona ödenecek paralar başlangıçta milyon dolar gibi düşük miktarlar iken zamanla milyarlarca dolar olacak. Nadir denilen hasta sayısının Türkiyede 6 milyon olduğunu hatırlatalım. Gen analizleri şimdilik az sayıda hastayla sınırlı tutuluyor. Turpun büyüğü heybede. İmza atıldıktan sonra biyogenetik tetkiklerin artması sonucu yağmur gibi hasta yağacak. Ulus devletler küresel yaptırımlar ve halk baskısı altında bu paraları ödemek zorunda. Hastalar küresel şirketlerin hem deneme tahtası olacak, hem de sömürü kaynağı olacak.  Küresel oyunu bilmeyen ulus devletlerin işi zor. Tek kurtuluş yolu ; postmodern tıp devrimine teknolojik olarak hazırlanmak ve bürokrasiden medyaya, akademiden sivil topluma küresel oyunları ders olarak okutmak. Üzerimize tsunami gibi gelen bu devrimden henüz kimsenin haberi yok. Bu devrimin Covid aşılarına şimdilik 5 milyar $ ödedik dersek tsunaminin büyüklüğü anlaşılmış olur.

Dünyada son hızla devam eden hastalık savaşını idrak edecek ve bunu yönetecek kurum Sağlık istihbarat örgütüdür. Sağlık istihbarat örgütü olmayan hiçbir ülke, kahramanlık türküleri söyleyerek, kahramanlık filmleri çevirerek sağlık savaşını kazanamaz, ayakta kalamaz. Milyonlarca insanın ölümüne yol açan  Pandemide bunu gördük. Zengin ve gelişmiş ülkelerin bile maske, solunum cihazı, ilaç ve aşı konusunda ne kadar aciz duruma düştüğünü idrak ettik. Milli aşısı olmayan ülkelerin, bilim ve teknoloji de ileri şirket ve ülkelere el avuç açarak ne kadar zavallı duruma düştüğünü bizzat yaşadık. Aşıyı verirlerse yaparsınız, vermezlerse ne yapacaksınız? Yıllardır Milli ilaç ve Milli aşı anonsu yaptığımızda, aşının millisi mi olurmuş diye dalga geçenler, hacı bekler gibi aşı beklediler. Demek ki, savaşı da zenginliği de kazanan akıldır, bilimdir, teknolojidir ve bunu sağlayan eğitim ve organizasyondur. Çanakkalede topumuz ve mayın gemimiz olmasaydı, düşmanı denize gömemezdik. Sarıkamış soğuğunu dikkate alan akıl, bilim ve teknolojimiz olmadığı için 80.000 evladımızı Sarıkamışta şehit verdik.

Hızla değişen dünyada hastalık savaşı değişirken sağlık savaşı da değişiyor. İlaçtan aşıya, teknolojiden tedavi yöntemlerine kadar ülkeler ve toplumlar artık iki kutba ayrılıyor : Çok zengin hastalar için milyon dolarlık postmodern tıp, diğer hastalar için modern tıp, bitkisel tıp... Sihirli bitkiler ve mucize tedaviler medyayı kaplarken, sağlık ürünü satan market ve eczaneler her yere yayılacak. Uğruna kanlı savaşlar yapılan petrolden daha büyük 10 trilyon dolarlık dev sektör tüm sektörlerin önüne geçecek. Japonya Başbakan yardımcısı artan sağlık harcamaları nedeniyle yaşlıların uzun yaşamasından şikayetci. Neyse ki pandemide milyonların ölmesi, sosyal güvenlik kurumlarının çöküşünü geciktirdi. ABD ve AB, ölen hastaların kronik hastalık faturası ve emekli maaşlarından kurtulmuş bulunuyor(!).

Diğer bir çözüm ise bitkisel tıbba yönlendirilen hastalar, postmodern tıptan çökecek sosyal güvenlik açıklarının çaresi olabilir. Mucize bitkilerle büyülenen herkesin elinde sihirli reçeteler ve formüller. Herkes kendi çapında eczacılık ve doktorculuk oynuyor. İnsan ömrünü uzatan kanıta dayalı tıptan, ömrü uzattığına dair bir tek meta-analiz dahi bulunmayan mucize bitkilere... Zihinler küresel yazılıma göre değişecek.

Bilimde kanıtın gücü nedir bilmeyenlerle bunları tartışmak imkansız. Çiğdem çiçeğinden elde edilen kolşisin isimli ilacın, 1 mg dozda etkisiz, 2 mg dozda etkili, 5 mg üzeri dozda öldürücü olduğunu anlatmak zor. Yüksük otundan elde edilen ve nanogram düzeyinde etkili olan Digoxin'in öldürücü dozu ile tedavi edici dozunun çok yakın olduğunu kim bilir? Çiftkör, randomize, çok merkezli araştırmaların kanıta dayalı tıbbın temeli olduğundan habersiz ve bilgisiz toplumları aldatmak ise çok kolay. Bilimde kanıtın gücü dersini bilmeyenler, bilgi adına önüne ne koyarsanız inanır. 

Sosyal medya, postmodern tıbbın hızla moda olması için ideal bir ortam. Hasta grupları arasında yeni bilgiler hızla yayılıyor. Pahalı akıllı ilaçları pazarlamanın diğer yolu, daha önce kullanılan ucuz ilaçları, yan etkileri nedeniyle kötülemek veya üretim sırasında etkisiz hale getirmekten geçiyor. Eşdeğer ilaçların etkinlik düzeylerini bilmiyoruz. Eskiden etkili olan ve yaygın kullanılan birçok ilacın gözden düştüğünü, hastaların daha etkili ilaçlar aradığını biliyoruz. Kolşisin, Coumadin...  Sektörün tekelleşmesi bu işi kolaylaştırıyor. Benzer oyunu tarım ilacı, insan ve hayvan ilacı üreten küresel şirketlerin birleşmesinde görüyoruz. İnsan sağlığına zararlı tarım ilaçları ve mRNA aşılarının uzun dönem yan etkileri, pahalı ilaçlar için pazar yaratabilir. Otoimmün hastalıklar ve kanser giderek artıyor. Sigaradan alkole, tarım ilaçlarından zehirli kimyasallara, GDOdan fastfooda yöntem yine aynı : hasta et, tedavi et, kazan.

Artık dünya ikiye ayrılıyor : Bir yanda zombiye çevrilen milyarlar, öte yanda bunları yöneten küresel akıl.

Bir yanda ultrazenginler için kişiye özel çok pahalı, yan etkisiz, biyogenetik akıllı ilaçlarla mücehhez postmodern tıp, öte yanda garibanlar için sihirli gıdalar, mucize bitkiler, uzakdoğudan kiloyla ithal edilen kontrolden uzak ucuz ilaçlar.
Bir yanda hastaları çaresiz bırakan milyon dolarlık tedaviler, öte yanda sihirli otları, mucize gıdaları meze yapan sağlık anlayışı.

Bir yanda paranın yön verdiği milyar dolarlık araştırmalar ve bilim adamları, öte yanda palavra araştırmalar ve simsarları.

Bir yanda paraya kurban edilen bilim, öte yanda, ekonomiye kurban edilen sağlık ve hayatımız.

Bir yanda insanlık alemini zombiye çeviren küresel akıl ve zihinsel kaos uzmanları, öbür yanda aşıdan ilaca küresel akla muhtaç ve çaresiz dünya.

İnsanlık alemine geçmiş olsun !

KAYNAKLAR

1. https://www.medimagazin.com.tr/hekim/genel/tr-hastaliklar-nadir-ama-turkiyede-yaklasik-6-milyon-kisinin-sorunu-2-12-69214.html

2. https://www.birgun.net/haber/10-bin-kanser-hastasi-bakanlik-tan-ilac-bekliyor-236108

3. 

https://www.medimagazin.com.tr/hekim/sgk/tr-400-bin-euroluk-yapay-kalbin-bedelini-artik-devlet-odeyecek-2-18-37446.html

4. https://odatv4.com/20-gunde-bir-24-bin-tl-04031846.html

5. https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/bu-ilaclari-almak-imkansiz-iste-dunyanin-en-pahali-ilaclari-2585493

6. 2018 yılında ayrılan para. 

2020 de milyarlarca lira sadece bir hastalık için gidecek.

https://www.yenisafak.com/hayat/sma-ilaclarina-650-milyon-tl-3410544

7. https://www.milliyet.com.tr/gundem/fiyati-2-milyon-dolardan-fazla-bu-ilaca-kimin-gucu-yeter-2880063

8. https://www.yenicaggazetesi.com.tr/mobi/milyonlarca-emekliye-kotu-haber-emekli-maaslari-tehlikede-289159h.htm

9. https://www.ilacabak.com/soliris-300-mg-30-ml-konsantre-infuzyon-cozeltisi-1-flakon-20410

10. https://www.cnnturk.com/dunya/covid-19-asisi-2021de-pfizer-ve-modernanin-kasasina-en-az-32-milyar-dolar-getirecek

11. Türkiye sağlık sektörü 67 milyar $. 2023'te 160 - 170 milyar $ olabilir.

http://m.haberler.com/uluslararasi-biyoteknoloji-kongre-ve-fuari-chicago-4553370-haberi

12. Türkiye sağlık harcaması 2015’de 63 milyar $ oldu.

https://www.medikalakademi.com.tr/turkiye-saglik-sektor-harcama-milyar-dolar/

13. Türkiye’de hekime başvuru sayısı son 10 yılda 4 kat arttı!

https://www.medikalakademi.com.tr/2014-saglik-uygulama-tebligi-toplantisi/

14. 2 milyar kutu ilaca 18 milyar TL ödedik.

https://www.medikalakademi.com.tr/sgk-gecen-yil-2-milyar-kutu-ilaca-18-milyar-tl-odedi/ 

15. Türkiye 2015’te kişi başı 25 kutu ilaç tüketti. 

https://www.medikalakademi.com.tr/turkiye-2015-te-kisi-basi-25-kutu-ilac-tuketti/

16. https://www.medikalakademi.com.tr/bir-yilda-2-milyar-kutu-ilac-ictik-10-milyon-mr-cektirdik-ve-5-milyon-kisi-ameliyat-oldu/

17. http://www.medimagazin.com.tr/hekim/saglik-bak/tr-hekime-muracaat-sayisi-yine-artti-84-2-13-72315.html

18. http://m.haberturk.com/saglik/haber/1337908-mrda-avrupayida-oecdyi-de-geride-biraktik

19. Yılda 372 bin kişi pisi pisine ölüyor. http://arsiv.sabah.com.tr/2005/07/24/gun101.html 

20. Erişkin diyabetli sayısı 1990'da 1 milyon. TKD Arşiv 2000; 28: 20-26. 

21. Kalp krizi ölümlerinde Avrupa'nın zirvesindeyiz. http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/58911.aspx 

22. Vasküler risk çalışmasının sonuçları açıklandı. http://www.sdplatform.com/Haberler/Haberler/2510/Vaskuler-Risk-Calismasinin-sonuclari-aciklandi.aspx 

23. Türk Kardiyoloji Derneği Ulusal kalp sağlığı raporu - 2007 

24. 'Happy' kalp yetmezliği araştırması.

http://www.medimagazin.com.tr/medimagazin/tr-kardiyologlar-istanbul8217da-toplandi-676-405-6680.html 

25. Yapay kalbin trilyonlık faturasını devlet ödeyecek.

http://www.sgk.com.tr/616-Haber-400-bin-euro%60luk-yapay-kalbin-bedelini-artik-devlet-odeyecek.html

26. TURDEP-1 ve TURDEP-2 (2010) HEM BEL HEM KALÇA BÜYÜYOR.  http://www.milliyet.com.tr/turk-insani-genisliyor--diyabet-artiyor----pembenar-detay-sagliklibeslenme-1301390/ 

27. Türkiye'de şişmanlık ve diyabet alarmı! http://www.sagliktagundem.com/haber/turkiye_de_sismanlik_ve_diyabet_alarmi.htm

28. Hastalıkların maliyeti 47 trilyon doları bulacak.

http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/dis-haberler/tr-hastalklarn-maliyeti-47-trilyon-dolar-bulacak-1-76-37482.html 

29. Sigaraya yılda 15 milyar dolar harcıyoruz. http://www.ntvmsnbc.com/id/25101255/ 

30. SAĞLIK HARCAMALARI 9 YILDA 8 KAT ARTTI.

http://www.medimagazin.com.tr/hekim/sgk/tr-saglik-harcamalari-9-yilda-8-kat-artti-2-18-34892.html

31. http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-dunya-saglik-harcamalari-127-trilyon-dolara-cikacak-1-11-65015.html

32. http://www.medimagazin.com.tr/medimagazin/tr-kalp-damar-hastaliklarinin-tedavisi-ve-korunmasi-yetersiz-kaliyor-olum-vakalari-artiyor

33. http://www.medimagazin.com.tr/ilac-sanayi/genel/tr-ilk-9-ayda-ilaca-195-milyar-euro-harcandi

34. http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-ilacin-devlete-faturasi-artiyor

35. 230 milyar lira ''duman'' oldu.  http://mobil.hurriyet.com.tr/230-milyar-lira-duman-oldu-28699012

36. 1999'da ABD'de sigara şirketleri sağlık masrafları için 25 yılda 246 milyar dolar ödemeyi kabul etti   http://gundem.milliyet.com.tr/kanada-da-58-milyarliksigaradavasi/gundem/gundemdetay/09.06.2012/1551346/default.htm 

37. 30 YIL SONRA TÜM TÜRKİYE DİYABET OLACAK :

http://www.medimagazin.com.tr/hekim/genel/tr-30-yil-sonra-tum-turkiye-diabet-olacak-2-12-65643.html

38. 21. YÜZYILDA BİR MİLYAR KİŞİ SİGARADAN ÖLECEK.  http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/03/150319_sigara_olum

39. BÖBREK HASTALIKLARINDA DÜNYA ŞAMPİYONUYUZ. http://mobil.bizimsaglik.com/haber/bobrek-hastaliginda-dunya-sampiyonuyuz/895/

40. http://www.ulusalpost.com/prof-dr-erhan-babalik-turkiyenin-kalp-damar-hastaligi-haritasini-cikardi-53931h.htm

41.  http://m.milliyet.com.tr/-en-az-3-4-milyon-kiside-kalp-yetersizligi-var--magazin-1008728/

42. http://www.sabah.com.tr/yazarlar/oguz/2015/12/24/ar-ge-destegi-nasil-verilmeli 

43. http://m.dunya.com/ekonomi/sanayide-montajcilik-ihracatin-ithalata-bagimliligini-haberi-203448

44. http://cadde.milliyet.com.tr/2013/08/21/YazarDetay/1801423/uretim_ve_ihracat_ithalata_bagimli

 45. KÜRESEL SAĞLIK SEKTÖRÜ : 9.6 TRİLYON $. http://www.pwc.com.tr/tr/basin-odasi/2015-basin-bulteni/kuresel-saglik-hizmetleri-sektoru-yeni-oyuncular-ile-gelisiyor.html


Bu haber 5,205 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,397 µs