En Sıcak Konular

KANSER HIZLA ARTIYOR

9 Eylül 2008 09:53 tsi


 

   Kanser artıyor

Medimagazin-15 Eylül 2011

ABD'de, Washington Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, yoksul ülkelerde yaşayan 50 yaşın altındaki kadınlarda kanser vakalarında hızlı bir artış görüldüğü belirtildi.

Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan ve dünya genelindeki kayıtları temel alan araştırmaya göre küresel çapta geçen yıl 2 milyon kadında meme ya da rahim ağzı kanseri teşhis edildi. 2010 yılında ayrıca 625 bin kadın kanser nedeniyle hayatını kaybetti.

Küresel veriler, meme kanseri vakalarının her yıl yaklaşık yüzde 3 oranında arttığını ayrıca hastalıktan ölümlerin de yüzde 2 oranında yükseldiğini ortaya koyuyor. Bu artışın, kısmen nüfusun yaşlanması ile kısmen de beslenme eksikliği, obezite, genetik faktörler, ekonomik koşullar ve ulusal tarama programlarına erişimle ilgili olduğu kaydedildi.

Araştırmaya göre, bazı ölümlerin erken tarama ve teşhis, rahim ağzı kanserine karşı HPV aşısı ve sigara kullanımının azaltılmasıyla önlenebilmesi mümkün, ancak örneğin virüsle bağlantılı rahim ağzı kanserini önleyen aşının yaygınlaştırılması için maliyetinin düşürülmesi gerekiyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki genç kadınlarda, hamilelik ve doğum sırasında görülen komplikasyonlar başta gelen ölüm nedenleri arasında yer alıyordu. Günümüzde ise meme ve rahim ağzı kanserinin, ölüm nedenleri sıralamasında hızla yükseldiği belirtiliyor.

 

 

Avrupa ülkeleri arasında kansere en fazla para harcayan 6’ncı ülkeyiz. Türkiye'de her yıl 2.5 milyar dolar kanser tedavisi için harcanıyor.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, “ABD başta olmak üzere Avrupa’da sigara içenlerin oranı her yıl yüzde 3 azalırken bizde her yıl yüzde 2-6 oranında artıyor” dedi.

250 BİN DOLAR

Bir kanser hastasının tedavisinin 250 bin dolara mal olduğuna dikkat çeken Prof. Tuncer, şunları söyledi:
“Eğer kanser hastası sigarayı bırakamazsa bu ilaçların anlamı yok. Önce sigarayı bırakması lazım ki o ilaçlar işe yarasın. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan söz aldık. Kanser olupda sigarayı bırakmaya çalışanların kullanacağı sigara bıraktırma ilaçlarının ücretleri ödenecek. Piyasada sigara bırakma tedavisinde kullanılan 2-3 ilaç var. Ödeme kapsamına yalnızca ilaçlar değil psikoterapi gibi yöntemler de alınacak. Doktorun vereceği rapor hangi yöntem doğrultusundaysa o tedavinin masrafı ödenecek. Tedavi maliyeti 100 ile 1500 TL’yi geçmez. Böylece 3 kanser hastasının tedavisi için harcanan para ile yaklaşık 10 bin kişinin sigarayı bırakması sağlanabilecek.”


HABERTURK

 

Alkol tüketimi kanser  riskini artırıyor

 

Avrupa'da erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 10'unun, bayanlarda ise yüzde 3'ünün aşırı alkol tüketiminden kaynaklandığı belirtildi. Tıp dergisi British Medical Journal (BMJ)'de yayınlanan araştırma raporuna göre, İngiltere'de 2008'de görülen 300 bin kanser vakasından 13 bininin aşırı alkol tüketimi ile ilgili olduğu vurgulandı.Bu konuda en kapsamlı çalışmalardan biri olarak gösterilen araştırma, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya, Yunanistan, Almanya, Hollanda ve Danimarka'da yaşayan; yaşları 37 ila 70 arasında değişen, 100 bin erkek ve 250 bin bayandan 1992-2005 yılları arasında alınan test sonuçlarına dayanılarak yapıldı.

Araştırmada ayrıca, erkeklerin yüzde 45'i, bayanların ise yüzde 25'inde ağız, boğaz ve gırtlak kanserlerinin sebebinin alkol tüketimi olduğu kaydediliyor. Daha önceki bir araştırmada da aşırı alkol tüketimi sebebiyle dünyada her yıl 400 bin insanın kansere yakalandığı saptanmıştı. Amerika Kanser Derneği ise, ABD'de kanserden hayatını kaybedenlerin yüzde 3'ünün alkolden kaynaklandığını ortaya koymuştu.

Bilim adamları bunun başlıca sebebini, alkolün vücutta oluşturduğu kimyasalın DNA'ya zarar vererek kanser riskini arttırması olarak gösteriyor.

İngiltere Kanser Araştırma Merkezi'nde çalışan Epidemiyolojist Naomi Allen, gelecek yıllarda alkolden kaynaklı kanser vakalarında artış olacağı yönünde uyarıda bulunuyor. Son yıllarda alkol tüketiminin büyük bir oranda arttığına dikkat çeken Allen, alkol kaynaklı kanser vakalarının çoğalmasından endişe ettiğini belirtiyor. Allen, "Eğer alkol kullanıyorsanız, bilin ki sağlık güvenliğinizin sınırlarını zorluyorsunuz. Alkol tüketimini azaltarak kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz." şeklinde uyarılarda bulunuyor.

Potsdam-Rehbruecke Sağlıklı Beslenme Merkezi'nde araştırmacı Manuela Bergmann ise en çok yaygın ve öldürücü kansere yakalanmanın sebebi olarak alkol tüketimine işaret ediyor. Aşırı alkol tüketimi ile gırtlak, karaciğer, bağırsak ve meme kanserleri arasında ilişki olduğunu ortaya koyan birçok araştırma sonucu daha önce de yayınlanmıştı.

Cihan 10 Nisan 2011  

Kanserden korunmak mümkün mü?  

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
ahmetrasimk@mynet.com

16 Aralık 2008

Dünya Sağlık Örgütü tarafından birkaç gün önce yayınlanan rapora göre, kanser ve kansere bağlı ölümler tüm ülkelerde büyük bir hızla artıyor. Raporda, bu sene 12 milyon insanın kansere yakalanacağı ve 7 milyonunun öleceği, 2010 senesinde kanserin kalp hastalıklarını geçerek dünyada en çok ölüme yol açan hastalık olacağı ileri sürülüyor.

Kanserde artış hızında bir değişiklik olmadığı takdirde 2030 senesinde bu rakamların en az iki misli artacağı, 20 ila 26 milyon insana kanser teşhisi konacağı ve bunların da 13 ila 17 milyonunun da öleceği tahmin ediliyor.

Dünyada her sene 7 milyon insan bu ‘amansız hastalık’ yüzünden hayatlarını yitirse de, büsbütün umutsuz ve çaresiz de değiliz, çünkü istatistiklere göre bu ölümlerin 2.4 milyonu, yani üçte birinden daha fazlası, önlenmesi mümkün olan risk faktörleri yüzünden ortaya çıkıyor.

Gelişmiş ülkeler dünya nüfusunun ancak %15’ ini barındırmakla beraber, kanser ölümlerinin %30’ u bu ülkelerde görülüyor. İnsan ömrünün uzaması sebebiyle, kansere gelişmekte olan ülkelerde de giderek daha fazla rastlanıyor. Zengin ülkelerde kalın bağırsak, meme ve prostat kanserleri daha fazla iken, fakir olanlarda ise karaciğer, yemek borusu ve mide kanserleri başı çekiyor.
Kanser oluşumunda kalıtsal, çevresel ve yaşam stilimizle ilgili birçok faktörün rolleri var. Kalıtsal özelliklerimizi değiştirmek elimizde olmamakla beraber, yaşam stilimizde yapacağımız değişikliklerle, bazı alışkanlıklardan vazgeçmekle pek çok kanser türünü önlemek mümkün olabilir.

TÜTÜN

Tüm kanserlerin %30 kadarının tütün kullanımına bağlı olarak geliştiği saptanmıştır. Tütünün sadece sigara şeklinde kullanımı değil, puro, pipo, nargile ile solunması da kanser yapıcı etkiye sahiptir. Hatta, pasif olarak sigara dumanına maruz kalmak, yani dumanaltı olmak da akciğer kanseri için bir risk faktörüdür. Sigara dumanında 100’den fazla kanser yapıcı madde vardır. Tütün en çok akciğer kanserine neden olmakla beraber, ağız, yemek borusu, gırtlak, mide, kalın bağırsak, mesane, pankreas, rahim ağzı kanserlerinin ve bazı lösemilerin oluşumunda da rolü vardır.

ALKOL

Günde 2 kadehten fazla alkol içenlerde, karaciğer, gırtlak, ağız, boğaz ve yemek borusu kanseri riski daha yüksektir. Alkolle beraber sigara da içilmesi kanser riskini daha da artırır.

BESLENME İLE İLGİLİ FAKTÖRLER

Kanser için sigaradan sonra ortadan kaldırılması mümkün olan en önemli risk faktörü şişmanlıktır. Şişmanlıkla ilgili olduğu bilinen kanserlerin başında yaşlı hanımlardaki meme kanseri gelir. Şişmanlık, rahim içi, böbrek, yemek borusu ve kalın bağırsak kanseri için de risk yaratır.
Diyetimizin de kanser oluşumunda büyük önemi var. Sebze ve meyvelerden zengin diyet sindirim sistemi kanserlerini azaltırken, kırmızı et, fazla yağ, tuz ve tuzlanarak ya da tütsülenerek hazırlanmış besinleri tüketenlerde kanser riski fazladır.

HAREKETSİZLİK

Az hareket eden insanlarda, özellikle de yaşlılarda kalın bağırsak, meme, rahim içi, böbrek ve yemek borusu kanserleri daha fazla görülür. Hareketin az olması kilo almayı kolaylaştırarak da kanser riskinin artmasında etkili olur.

GÜNEŞ IŞINLARI

Uzun süre ültraviyole ışınlara maruz kalmak deriyi yaşlandırarak ve hücrelerin DNA’sında hasra yol açarak melanom ve diğer deri kanserlerinin oluşumunu kolaylaştırır.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ

Kanserlerin oluşumunda çevre kirliliğinin de önemli rolü olduğu belirlenmiştir. Dizel egzozundaki partikülleri yoğun olarak soluyan mesleklerde çalışanlarda  akciğer kanseri riski yüksektir. İngiltere’de yapılan bir araştırmada da çevre kirliliğinin yoğun olduğu yörelerde doğan çocuklarda kanserlerin 4 misli fazla görülebileceği sonucuna varılmıştır.

RADON

Radon, kayalardaki ve topraktaki uranyumun normal olarak harap olması ile ortaya çıkan radyoaktif bir gazdır. Dünyanın bir çok ülkesinde yapılan araştırmalarda, akciğer kanseri saptanan hastaların evlerinde, yüksek düzeylerde radon gazı bulunduğu saptanmıştır.

GÜVENLİ OLMAYAN CİNSEL İLİŞKİ VE STERİL OLMAYAN ENJEKSİYONLAR

Cinsel ilişki ile bulaşan ‘human papilloma virüsleri’ (HPV) her yıl 500 bin kadının rahim ağzı kanserine yakalanmasına neden olmaktadır. Son yıllarda geliştirilen HPV aşısı sayesinde bu kanser türünün azalacağı umulmaktadır.

C ve B tipi hepatit virüslerinin bulaşmasıyla karaciğer kanseri riski artmaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
ahmetrasimk@mynet.com

16 Aralık 2008

 

 .................................................................................................................................................................................................

Kanserde en iyi çare

 

Kanserin alt edileceği sanıldı. Kanser bilimadamlarını altetti.  Sadece ABD'de hala günde üç uçak dolusu insanı öldürüyor. ABD Başkanı Bush'un 2001'de "teröre savaş" ilan etmesi gibi, Başkan Nixon da 1971 yılında "Kanserle savaş" ilan etmişti. İşte o günden bu yana, insanlığın kabusu olan bu hastalğı alt etmek için insanlık tam 37 yıl ve 200 milyar dolardan daha fazla para harcadı.

Milyonlarca araştırma yapıldı. sadece geçen sene 1.5 milyon akademik makale yayınlandı. Sonuç, beklendiği gibi değil.

Bilim adamları, o şavaş ilanından 37 yıl sonra "alt edildiklerini" kabul etti.

Amerikan Newsweek dergisi "kanserle savaşta son durumu" değerlendiren yazıda, kanserle savaşta aslında hiç de gerektiği kadar mesafe alınmadığına dikkat çekti.

Korkunç gerçeği gösteren hesap

Sadece bu yıl ABD'de 565 bin 650 kişi kanser kurbanı olacak. Bu da günde 1500 kişi demektir. Yani yılın 365 gününde, günde 3 uçak dolusu insanın ölmesi anlamıa geliyor. İşte bu müthiş hesaba bakıldığında, kanserin ne denli bir terör olmaya devam ettiğini daha net görmek mümkün oluyor.

Newsweek, 1971'de örneğin lösemi vakalarının yüzde 70'inin ölümle sonuçlandığına dikkat çekerken bugün vakaların yüzde 73'ünde hastalığın kontrol altında tutulabildiğine, göğüs kanseri vakalarında da benzer bir durumun yaşandığına dikkat çekiyor. Ancak kanserin insanlığı tehdit eden en büyük terör olmaya devam ettiğinin de altı çiziliyor. İşte bu nedenle bilim adamları, bugüne kadar üzerinde çalışılan "kanserli hücreleri doğrudan hedef alan" ilaçlar ve diğer yönteler üzerinde değil, yepyeni bir mücadele yolu benimsemek gerektiği sonucuna vardılar.

ŞİMDİYE KADAR VARILAN SONUÇLAR

Uzmanların şimdiye kadar sürdürdüğü kanser araştırmalarında ulaştıkları sonuçlar ise şöyle:

- Tümörler, vücudun içinden çekip alınsa bile mikroskobik hücreler vücutta kalmaya devam ediyor. Kemoterapiye rağmen kanserin yeniden geri dönmesi mümkün olabiliyor.

Kanser hücreleri en parlak askeri taktisyenler gibi

- Kanserli hücreler dünyanın gördüğü en büyük askeri taktisyenler gibi. Önlerine bir engel çıktığı zaman bu engeli by-pass ederek kendilerine çoğalmak için yeni yollar buluyorlar.

"Bir tümör 100 kanser uzmanından daha zeki"

- Amerikan Kanser Derneği’nden Otis Brawley’e göre “1 tümör 100 kanser bilimciden daha zeki.”

Bu nedenle tümörleri yenebilmek için sürekli olarak yeni yollar bulmak gerekiyor.

Kanser tahmin edilenden çok daha karmaşık bir hastalık.

ÖNLEM İÇİN YENİ BİR SAVAŞ

- Her yıl Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi FDA’e onay için gelen 100 kanser ilacından sadece 8’i onay alabiliyor.

- Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde hemen hemen her zaman başarıya ulaşılabiliyor. Ancak iş insanlara geldiği zaman geliştirilen ilaçlar etkisiz kalıyor.

- Bilim adamlarının vardığı en önemli sonuç şu: “Kanser” diye bir şey yok. Akciğer kanseri, prostat ya da göğüs kanseri birbirinden çok farklı hastalıklar. Bu hastalıklara ayrı ayrı ilaçlar geliştirilmesi gerekiyor.

En iyi çare: Kanserin oluşumunu hazırlayan şartları ortadan kaldırmak

- Kontrolsüz hücre mutasyonlarının kansere yol açtığı artık bilinen bir gerçek.

Bu savaşta bundan sonra asıl izlenmesi gereken taktik kanser oluştuktan sonra onu tedavi etmek için uğraşmak değil, kansere neden olan bu mutasyonlara yol açan şartları belirleyip onları engellemek için yöntemler geliştirmek.

timetürk  08 Eylül 2008

...........................................................................................................................

 

Buzu çözülen yemeği tekrar dondurmayın..

 

Prof. Topuz, kanserden korunmada ev kadınlarına büyük iş düştüğünü söyledi:

Kanserle savaşmak için yemeklere dikkat edin. Yemekleri, özellikle çocuklarınıza iki kez pişirip vermeyin. Buzu çözülen yemeği de tekrar dondurmayın..

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz; kanserden korunma yollarını anlattı:

KORKUTMUYORUM!


Kanserle ilgili açıklamalarınızla insanları korkutmuş olmuyor musunuz? Birçok kişi bana, "İnsanları korkutuyorsun" diye kızıyor. Ama ben insanları korkutmuyorum. Sadece yarın 'keşke' dememeleri için bugünden insanları uyarmak istiyorum. Nitekim bunları söylemeye başladıktan sonra halkın yüzde 60'ı daha dikkatli olmaya, tedbirli davranmaya başladı. Ben boşuna, 'ellerimizi zeytinyağlı sabunla yıkayalım, kadınlarımız inorganik pedler kullanmasın, bebeklerimize inorganik bezler kullanmayalım' demiyorum. 'Saatlerce cep telefonu ile konuşmayalım, telefonlarımızı uzak yerlerde şarj edelim' derken, insanların sonradan üzülmemesi için konuşuyorum. Kanser; maddi ve manevi açıdan ağır bir hastalıktır. Sonra insanlar acı çekiyor, kemoterapi görüyor, saçları dökülüyor, psikolojik olarak çok yıpranıyorlar. İşte bu nedenle insanların şimdiden önlem almasını istiyorum. Bunun basit yollarını da gösteriyorum. Herhalde yeni alınan bir giysiyi kaynatmak, brokoli, balık yemek, plastik kap kullanmamak çok zor olmasa gerek. Benim tek amacım var; insanlar bunlara dikkat etsin ve 'keşke' demeden şimdiden önlemini alsın.

Kanserden korunmada beslenme önemli yer tutuyorsa, bunların ilk sırasında içtiğimiz su mu gelir? Su; hayatımızı devam ettirmek için en önemli hayat iksirimizdir. Kanserden korunmak için içtiğimiz suya önem vermeliyiz. Satın aldığımız sulara kanserojen dozlar karışabiliyor. Bu nedenle içtiğimiz suyun markasını her üç ayda bir değiştirmekte fayda var; bizi zehirleyen maddeleri sürekli almamış oluruz.

Bilinçli beslenmenin yanı sıra pişirme biçimimiz de kanserden korunmada etkili oluyor mu? Evet, yiyecekleri nasıl pişirdiğiniz ve muhafaza ettiğiniz de çok önemli. Her şeyden önce mevsimine göre beslenin ve sebzeleri de mevsiminde dondurup saklayın. Çözüldükten sonra mutlaka pişirin ve bir kez çözdürdüğünüz yiyeceği asla yeniden dondurmayın. Yiyeceği mikrodalga fırında da, ateşte de sadece bir kez ısıtın. Çünkü yeniden ısıtırsanız bütün besin değerlerini öldürürsünüz. Aynı zamanda DNA'yı da bozarsınız. DNA kırılması da kanserojene yol açar. Bu nedenle yiyecekleri sadece bir kez ısıtın ve sonrasında hemen tüketin.

İÇ ÇAMAŞIRINI KAYNATIN


Artık giysi satın alırken bile 'kanserojen madde var mı' diye korkuyoruz. Gerçekten giysi satın alırken de dikkat etmemiz gerekir mi? Maalesef öyle! Çünkü biz dünyamızı kendi ellerimizle kirletiyoruz. Bu kirlilik de hayatımızın her alanına yansıyor. Yediğimiz yiyecekler, içtiğimiz su, soluduğumuz hava ve üzerimizdeki giysiler konusunda bile bilinçli olmalıyız. Örneğin giysilerimizin pamuktan üretilmiş olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü giysiler, üretim esnasında bazı kimyasalların kullanılmasıyla ağartma işlemine tabi tutulur. Mesela ağartma işlemi esnasında kullanılan kimyasalların kanserojen özelliği olabiliyor. Giysilerde dikkat etmemiz gereken diğer önemli bir konu da yıkama işlemi. Giysilerimizi zeytinyağlı doğal sabunlarla yıkamalıyız. Özellikle çocuklarımızın giysilerini yıkarken buna çok dikkat etmeliyiz. Beyaz olan iç çamaşırlarını, yeni aldığınızda giymeden önce mutlaka kaynatın. Hem de iki kere! Çünkü bu çamaşırlar beyazlatılmak için kanserojen maddelerle yıkanıyor.

 

 



Bu haber 4,286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,315 µs