Dr.
Kemal Yeşilçimen
21 Ekim 2024
SAĞLIKTA KÜRESEL OYUNLAR
SAĞLIKTA KÜRESEL OYUNLAR
• Sağlığa harcadığımız para son 9 yılda % 800 artmış olsa da bu artış % 800 sağlık anlamına gelmiyor. Bunca bilimsel ve teknolojik ilerlemeye ve sağlığa harcadığımız milyarlarca dolara rağmen, hem hasta sayısı hızla artıyor, hem de yaygın sağlık sorunlarının tedavisinde başarılı olamıyoruz. Burada bir çelişki yok mu?
• Hasta sayısı artmış, muayene sayısı rekor kırmış herkes bununla övünüyor. Herkesin elinde dosyalar dolusu tahlil ve tetkikler, emarlar, tomografiler, anjiyo raporları... Sanki hasta olmak imtiyaz, tedavi olmak bir lütuf! Ne biçim bir moda, nasıl bir anlayış? Sağlıklı yaşamanın bilimsel formüllerini uygulamak neden kimsenin aklına gelmiyor?
• Çözüm diye dayatılan her şey, trilyon dolarlık küresel sektörü şişirmekten başka işe yaramıyor. Artan sağlık harcamalarına rağmen, toplum daha sağlıklı değil.
• Şişmanlıktan kansere, hipertansiyondan diyabete kadar bir dizi sağlık sorununa getirilen çözümler, yaşam tarzını değiştirmek yerine yaratılan sektörü daha da büyütmek esasına dayalı. Daha şimdiden, 5-6 ilacın ayrı ayrı veya bir tek tablet halinde alınacağı ilginç bir döneme giriyoruz. Sadece yüksek tansiyon için bile çok sayıda ilaca mahkum olabiliriz. Bunu alamayanların akibeti ise kötü. Yüksek tansiyon ve kalpten ölümler bu yöntemle kontrol altına alınabilirse, şeker hastalığı ile boğuşan şişman bir dünyada yaşıyor olacağız.
• Sonucta ne mi oluyor? Hastalıklar daha şimdiden rekora koşuyor. Kanser çığ gibi artıyor, önümüzdeki yıllarda 1 numaralı ölüm nedeni olacak. Kalp hastalıkları ise zaten 1 numaralı ölüm nedeni. Bu gidişle haftanın her günü ayrı bir uzmana ihtiyacımız olacak: Kalp, damar, akciğer, böbrek hastalıkları, kanser, diyabet…
• Küresel sağlık anlayışının göz boyaması yüzünden bu çok önemli paradoksu göremiyor ve çözemiyoruz. Sağlık ve hayatımızı kilitleyen bu çelişki hala devam ediyor. Başarısızlığın nedenlerinden ve çarelerinden habersiz, hasta olmaya ve tedavi olmaya devam ediyoruz. Önce kirlenmiş akvaryumda yaşamaya çalışan ve sonra da tedavi için çırpınan kadersiz bir toplumun acı hikayesi bu.
• Sivrisinek üreten bataklığı kurutmak, hastalık üreten akvaryumu temizlemek yerine kuyruktaki hastalara cibinlik, şaplak, tablet, krem ve sprey. Ne kârlı iş değil mi? Sistem bu! Küresel sağlık anlayışı, sağlıksız yaşam tarzıyla hasta ederken de sağlıklı olma ayrıcalığını sunarken de çok geniş bir sektör yaratıyor. Trilyonlarca dolarlık bu sektör, insanların hayır dualarını almayı da ihmal etmiyor. Zaten bu sektörü diğer sektörlerden ayıran kutsanmış özellik de bu!
• Kirlenmiş akvaryumu temizlemek gerekirken, içinde yaşayan balıkları önce temizlemek ve sonra tekrar kirli akvaryuma atmak ve tekrar detokslamak… Detoks ve pozitif enerji masallarıyla ve sihirli gıdalarla uyutmak, sağlıklı yaşama hakkını paraya çevirmenin en kestirme yolu. Küresel sağlık anlayışının yeni yöntemi.
• Soluduğumuz hava zehir, yediğimiz içtiğimiz gıdalar sağlığa zararlı katkı maddesi içeriyor. Her taraftan zehir akarken, detoks yaptırmanın yararı kime? Zehirlenmeden yaşamak mümkün değil mi? Balıkları tek tek detokslamak yerine, sağlık ve hayatımızı kirleten bu akvaryumu detokslamak ve akıllı filtreler takmak aklın ve bilimin gereği değil mi? Bu soruları sormak negatif enerji yüklemek oluyormuş. Pozitif enerji yüklemenin yolu ise basit: Hastalık üreten akvaryumu görmezlikten gelecek ve bu kirlenmiş akvaryumda yaşamaya devam edeceksiniz. Her balık kendini detoks ettirecek, tabii parası varsa. Küresel köyün kavalcıları böyle söylüyor.
KÜRESEL SAĞLIK ANLAYIŞININ ŞİFRELERİ
• Küresel sağlık anlayışı, hastalık üreten yaşam tarzının daima sonuçlarıyla ilgilenir. Sonuçları düzeltmek için araştırmalar ve keşifler yapar, çözümler üretir. Çünkü sonuçlarla uğraşmak karlı bir iştir; altın yumurtlayan trilyon dolarlık dev bir sektördür. Hastalık üreten yaşam tarzının sebeplerini ortadan kaldırmak ise, altın yumurtlayan tavuğu kesmektir.
• Hastalıklar ve sağlık harcamalarının birlikte artması yüzünden, bu sektör giderek dev bir pazara dönüşüyor. Hasta eden yaşam tarzının mimarları, hasta ederken de tedavi ederken de cebini doldururmayı ve herkesin hayır duasını almayı ihmal etmiyor. Herkes Allah razı olsun diyor. Ne güzel bir dünya değil mi? Hastalık sektörünün, dünyayı kan revan içinde bırakan silah ve petrol sektöründen farkı bu. Bu trilyon dolarlık sektörün başarısı için, herkes senaryoda verilen rolleri çok iyi oynuyor, kimse bindiği dalı kesmek istemiyor.
• Sağlığa ticari meta olarak bakıldığında, bundan doğal bir şey olamaz. Neden acaba? Müşterilerini azaltan bir şirket yaşayabilir mi? Sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesi için gerekli harcamaları kim finanse edecektir? Ölmesini veya hastalanmasını engellediğiniz ve sağlıklı yaşamasını sağladığınız insanlardan hangi gerekçeyle para alacaksınız?
• Sağlığın korunması ve hastalıkların önlenmesinin finansmanı ayrı bir sorun, azalttığınız müşteriler nedeniyle dev bir sektörün çöküşü başka bir sorun. Trilyon dolarlık masrafları ve kayıpları kim karşılayacak? Örneğin, hipertansiyona yol açan risk faktörlerini doğuran yaşam tarzını değiştirdiğiniz zaman, ilaçları kime satacaksınız? Bu anlayış, bilimsel araştırmaların yönünü de belirlemiş oluyor: Altın yumurtlayan tavuğu kesmeyen ve bu tavukların sayısını artıran araştırmalar.
• Obesiteyi başımıza bela eden gıda sektörü ve gdo lu mısır şekerini hizaya getirmek yerine, obesler için binbir çeşit diyetler, zayıflama klinikleri, mide ameliyatları, ilaçlar, uzmanlar, yaşam koçları, spor salonları, yüzme havuzlu siteler... Ne kadar karlı bir sektör değil mi? ABD de yılda 300.000 kişi obesite ameliyatı olurken bilim dünyamız bizde niye az diye üzülüyor.
• Araştırmaların finansmanı, getirisi olan hastalıklara dayandığı için geri dönüşü olmayan bilimsel araştırmalar bilimin çıkmaz sokağı. Risk faktörleri ve hastalıkların önlenmesi geri dönüşü yok ediyor. Bu yüzden hastalık üreten bataklığı kurutma görevini şimdilik üstlenen yok. Bu görevi üstlenmesi gereken sosyal güvenlik ve kamu kurumlarının ise ayırabileceği kaynağı yok.
• Sektörün büyümesi ise bilimi teşvik ederken, gelişeceği yönü de belirliyor: Getirisi olan hastalıklar! Götürüsü olan sebepler ne olacak? Hastalıkları önlemek bindiğiniz dalı kesmek anlamına geliyor. Hastalıkları önlerseniz trilyon dolarlık dev sektör nasıl yaşayacak? Zincirleme iflasları nasıl önleyeceksiniz. Hastalıktan beslenen sektörün yaşaması için hasta olmanız gerekiyor. Hastalıklar azalırsa, sağlam yani sağlıklı insanlardan hangi gerekceyle para alacaksınız? Bu sorular bilim dünyasını aşıyor olmalı.
• İşte bu hastalık üreten bataklığı göz ardı ederek para getiren sonuçlarla uğraşan ‘bırakınız hasta olsunlar’ anlayışı, küresel sağlık sisteminin temel şifresidir. ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ kampanyalarına destek veren küresel şirketler, hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması savaşına her nedense destek vermezler. Çünkü erken teşhis kampanyaları sonrası, tedavisi gereken dev bir hasta potansiyeli keşfedilir. Bu zengin maden yatağı ilaç, teknoloji ve hizmet sektörü için piyangodan çıkan büyük ikramiyedir. Satışlarda patlama yaşanır. Böylece sektör yeni bir kampanya için gerekli enerjiyi fazlasıyla toplamış olur. Bir taraftan hastalık üreten yaşam tarzının pompalanması, diğer taraftan hasta edilen bu verimli madenlerin işletilmesi küresel sistemin yaşam kaynağıdır.
• Sigara, alkol, fastfood, kola, kimyasallar, tarım ilaçları, GDO ve ilaçların ölümcül ciddi yan etkileri yüzünden her yıl onlarca milyon insan pisipisine ölüyor veya hastalıktan sürünüyor. Hastalık canavarının parçaladığı insan hayatı, vahşi hayat belgeselinde leş kargalarının üşüştüğü trilyonlarca dolarlık kanlı bir pazar yaratıyor. Milyonlarca insanın kanı, canı, gözyaşı hastalık sektörünün cebime para olarak akıyor.
• Bilim dünyası insan hayatına tecavüzü önlemek yerine neden tecavüzün ayrıntılarını tartışıyor? Bilim dünyası neden tecavüzü porno gibi izliyor. Tecavüzü önlemek mi önemli, yoksa tecavüz sahnelerinin ayrıntıları mı? Obesite bir düzine hastalığa yol açarken bilim dünyamız obesite ameliyatları bizde niye az yapılıyor diye üzülüyor. Bir devir ülser ameliyatlarıyla milyonlar kesilirken şimdi bu ameliyatlar tarihe karıştı ama bilim dünyamız özür bile dilemiyor.
• Hastalıkların önlenmesine yönelik kampanyalar bu sektör için çok zararlıdır. Çünkü hastalıkların önlenmesine harcanan her kuruş hasta sayısını azalttığı için, hastalık madenlerinin işlenmesiyle büyüyen bu dev sektör çökecektir. Bu yüzden perde arkasından küresel şirketlerin desteklediği sağlık kampanyalarında şu gerçeği görürsünüz: Bu kampanyalar hastalardan oluşan pastayı küçültmeye değil, büyütmeye yöneliktir. Bu nedenle hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunması savaşını yönetmek, bu çeşit küresel desteğin ne anlama geldiğini idrak eden sivil toplum kuruluşlarına ve bağımsız ulus devletlere düşer.
• Aslında bu satranç oyununda yadırganacak bir durum yoktur. Yaşam tarzı dediğimiz bu hayat oyununun bir tarafında insan, toplum ve toplumun organize gücü olan ulus devletler vardır. Oyunun diğer tarafında ise insanın özgür iradesini yok ederek toplumun yaşam tarzını kendi istediği şekilde kurgulamaya çalışan küresel sistem vardır.
• Bu mücadelede gelişmiş ülkeler dahil tüm dünya ülkeleri, kendilerini mat edecek kadar zekice hazırlanmış bir oyunla karşı karşıyadır. Bu oyunun ilk hamlesinde, toplumun beyni olan aydınlar, küresel sistemin ödül ve cukkalarıyla memnun edilir. Her çeşit yayından bilimsel çalışma ve kongrelere kadar, toplum ve devletten destek alamayan aydınlar ve bilim adamları mecburen bu desteği, ilgi ve şefkati gördüğü küresel safa geçmek zorunda kalır.
• Bu satrancın kalan hamlelerinde beyin gücünden yoksun kalan ve körebeye dönen toplum ve devletler için, küresel oyunlar karşısında mat olmaktan başka bir seçenek yoktur. Çünkü bu oyunu, beyin gücünü kendi safına çeken kazanacaktır. Ve ilk saf değiştirmeye zorlanan da toplumun organize güçleri, aydınlar ve bilim adamları olacaktır. Bu saftan sökülen her çivi, toplum ve devlet binasının çöküşü demektir.
• Özellikle en büyük değerin para olduğu, ahlak ve hukuk gibi değerlerin ise para etmediği toplumlarda, bu oyunun galibi daima küresel sistem olacaktır. Beyin gücünü kaptıran devlet ve toplumlar ise, savaş meydanında başsız kalan cengaver gibi kelle koltukta haybeye kılıç sallayacak, her çeşit sosyal, bedensel, ruhsal ve zihinsel hastalıklar içinde kıvranacaktır. Bundan daha doğal bir sonuç olamaz. Yayın tarihi 2008
Süper doktorlar hastalıkları önler, vasat doktorlar erken teşhis ve tedavi eder, diğerleri ise hastalıklardan yarar sağlar. Asıl Da Vinci’nin şifresi bu. Çözün artık. Huang Dee : Nai Ching (MÖ. 2600 Çin’in ilk Tıp kitabı)
Bu yazı 353 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
14 Mart 2025
HASTALIK BORSASINDA KAYBOLAN SAĞLIK - 2008
-
28 Şubat 2025
SAĞLIKTA KÜRESEL DEVRİM
-
16 Şubat 2025
NEDEN BÖYLEYİZ? - 2
-
11 Şubat 2025
KISIRLIK LAFLA ÖNLENMEZ
-
27 Ekim 2024
NEDEN BU KADAR HASTAYIZ
-
27 Ekim 2024
ÇÖZÜM NE?
-
21 Ekim 2024
SAĞLIKTA KÜRESEL OYUNLAR
-
19 Ekim 2024
HASTALIK BORSASINDA KAYBOLAN SAĞLIK - 2008
-
15 Mayıs 2024
OTLARLA ALDATMAK - 2017
-
7 Mayıs 2024
MODERN SÖMÜRÜDEN POSTMODERN SÖMÜRÜYE...
-
4 Mart 2024
NASIL ÖZGÜR OLURUZ ?
-
13 Ekim 2023
GÜCÜ DOĞURAN TEKNOLOJİK AKILDIR
-
27 Eylül 2023
ÇARE SİZSİNİZ 2008
-
17 Temmuz 2023
NEDEN BÖYLEYİZ?
-
20 Nisan 2023
GÜCÜN KAYNAĞI NEDİR? - 2016
-
14 Şubat 2023
BİLİMDE KANITIN GÜCÜ
-
8 Şubat 2023
SÖMÜRÜ VE YOLSUZLUK KADER Mİ?
-
4 Mayıs 2022
YAŞAM TARZIMIZ NEDEN DEĞİŞMELİ?
-
12 Mart 2022
HEKİMLİK ÖLDÜ, YAŞASIN DOKTORLUK !
-
11 Ekim 2021
TÜM SORUNLARIN ANASI
Yorumlar
+ Yorum Ekle