En Sıcak Konular

Dr.<br />Kemal Yeşilçimen


Dr.
Kemal Yeşilçimen
25 Mayıs 2020

COVİD19 SALGINI NE Kİ? ÖNLENEBİLİR EN BÜYÜK FELAKET SİGARA -ALKOL



TÜM YAZILAR İÇİN ALTTAKİ KUTUYU TIKLAYINIZ

Dünya Sağlık Örgütünün araştırma sonuçlarına göre sadece sigaradan bu yüzyıl 1 milyar insan ölecek, milyarlarcası da hastalıktan sürünecek. Her yıl 7 milyon insan da hava kirlenmesinden, 3 milyon insan alkolden ölüyor. Fast-food tarzı kötü beslenme sigaradan daha ölümcül. Her yıl 11 milyon kişi zararlı gıdalarla kötü beslenmeden ölüyor. Sigara, alkol, zararlı gıdalar her yıl 22 milyon insanın ölümüne yol açarken bilim dünyası bu ölümleri görmezden geliyor. Sigara, alkol, fastfood, kola, tarım ilaçları, GDO, kimyasallar yüzünden her yıl onlarca milyon insan pisipisine ölüyor, hastalıktan sürünüyor. Covidden şimdiye kadar 340.000 kişi ölmüş. Covid salgını nedeniyle virüs bulaşır korkusuyla hastaneye gidemediği için ölen hasta sayısı Covidden ölenlerden daha fazla. Bu katil sürüsü içinde hangisi daha azılı? Her yıl milyonlarca insanı öldüren mi, yoksa yüzbinlerce insanı öldüren mi? Hangisini önlemek daha kolay? Sağlık düşmanlarını mı, yoksa Covid salgını mı? Covid nedeniyle bir bardak suda fırtına kopartan medya ve bilim dünyası, önlenebilir ölümler yüzlerce kat fazla olmasına rağmen neden bu konuda kampanya açmıyor. Salgın için yürürlükte olan kanunlar, sigaradan alkole, hava kirlilğine kadar diğer insanlık düşmanları için neden geçerli değil? Sağlık düşmanlarını yasaklamak  ve bunlara karşı kampanya açmak yerine, özgürlükleri kısıtlayan bilim dünyası yüzünden milyonlarca insanın kanı, canı, gözyaşı hastalıktan beslenen sektörün cebine para olarak akıyor.

Bilim dünyası sağlık ve hayata tecavüzü önlemek yerine neden tecavüzün sonuçlarını tartışıyor? Tecavüzü önlemek mi önemli, yoksa tecavüz sahnesinin ayrıntısı mı? Hangisi? Covidle ilgili evde hapisden para cezasına kadar hergün yeni bir yasak getiren ülkeler, WHO ve Bilimsel kurumlar neden aynı yasakları insanlık katili olduğu kanıtlanmış sigara, alkol, kola, fastfood ve transyağlara getirmez? Neden? ABD ve batı ülkeleri Çin virüsü diye Çinden trilyonlarca dolar tazminat davaları açmaya hazırlanırken, neden Covidden daha fazla ölüm ve hastalığa yol açan sağlık düşmanlarını üreten ve bundan kazanç sağlayan hastalık ve ölüm lobisinden tazminat istemez ve yasak getirmez? Dünyanın anlı şanlı Bilim kurumları ve Dünya Sağlık Örgütü, bilimsel gerekcelerini madde madde yazarak sağlık ve hayatımıza Covidden daha fazla kasteden katil sürülerine neden dur demez? Her Allahın günü Covidden hastaneye ve yoğunbakıma yatan, ölen, entübe edilen, iyileşen hasta sayılarını madde madde sayarken, neden hergün sigara, alkol, fastfooddan ölenlerin sayılarını medyada madde madde vermiyoruz? Moralleri bozulmasın içmeye yemeye devam etsinler diye mi? Sayılar azalınca hastalık ve ölüm tacirleri zarar mı görür? Ekranlarda yasakları en ince ayrıntısına kadar anlatan bilim dünyamız benzer yasakları sigara, alkol, kola, fastfood, transyağ için neden getirmez? 

Türkiye sigaraya her yıl 25 milyar $ harcıyor.

15 milyar $ direkt sigaraya, 10 milyar $ ise sigaraya bağlı hastalıklara harcıyor.

Kaç köprü, kaç baraj yapıyor? Covid salgınını önlemek amacıyla getirilen yasaklar ise dünyada sosyal hayatı ve ekonomiyi çökertiyor. 

Bizi hasta edenlerin vicdanına sığınarak ölümleri ve hastalıkları önleyemeyiz. Her yıl 7 milyon insanı öldüren sigara, 3 milyon insanı öldüren alkol, 540.000 insanı öldüren transyağlar, 184.000 insanı öldüren kola ne zaman yasaklanacak?

Üç halk sağlığı müdahalesi 94 milyon erken ölümü önleyebilir:

1- Kan basıncını düşürme 2- Sodyum alımının kısıtlanması 3- Trans yağın kaldırılması 94 milyon erken ölümü önleyebilir.

Sigara nedeniyle yılda 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. 10 ölümcül hastalıktan 6’sının sebebi sigara. Ülkemizde ise tüm ölümlerin yüzde 23’ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle oluyor. Vücudumuzdaki her organa zarar veren sigara, kadınların hayatından 23 yıl, erkeklerin hayatından ise 28 yıl çalıyor.Düşünün bir tek sigara insan hayatından 12 dakika çalıyor.

Sigarayla mücadelede mış gibi yöntemi hepimizi uyuturken, sigara öldürmeye ve hastalıktan süründürmeye devam ediyor. Sigara bu yüzyıl 1 milyar insanı öldürecek yani her 7 kişiden birini kurban edecek. Türkiyede ise her yıl yüzbin kişi sigaradan ölüyor. Milyonlarca kişi ise sigaradan hasta oluyor.

Türkiye’de eğer önlem alınmaz ise sigaraya bağlı ölümler 2030’da yılda 100 binden 240 bine yükselecek. Bundan daha büyük bir felaket olabilir mi? Beklenen Marmara depreminde yüzbin kişi ölmesin ve ekonomi çökmesin diye 500 milyar doları inşaata harcarken sigaraya neden ciddi yaptırımlar yok? 

Deprem bir sefer olup geçecek, sigara ise her yıl öldürmeye ve kanser etmeye devam edecek. Maksat ekonomiyi kurtarmaksa, sigaradan daha çok kaynak israfına yol açan başka bir felaket var mı? 

Son 10 yılda sigaraya harcadığımız para 230 milyar TL. Kaçak sigara ve alkol bu rakama dahil değil. Her yıl hastalıklara harcanan para ise 60 milyar dolar.

Tütünün içine kimyasal maddeler konularak içilebilir hale getirilen sigara; eroin veya kokain kadar güçlü bağımlılık yapan bir zehirdir. Sigara dumanında 4 binin üzerinde farklı kimyasal içeren kanserojen yer alıyor. Bu kimyasal maddelerin 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu biliniyor. 

Akciğer kanserinden kalp krizine, beyin kanamasında KOAH’a kadar dünyanın en ölümcül 10 hastalığından 6’sının sebebi arasında yer alıyor. Fiziksel olduğu kadar psikolojik bağımlılık da yapıyor.

SAĞLIK VE HAYATIMIZA KASTEDEN ÖLÜM VE HASTALIK LOBİSİNE DOKUNMADAN SİGARAYLA MÜCADELE OLMAZ !

Amerikada mahkemeye başvuran milyonlarca dolar tazminat alırken biz neden sigaradan ölümleri kader gibi algılıyoruz?  

Zihni sinir procesi yöntemler, sigarayla mücadelede etkili değil. Sigara içindeki zehirleri azaltın diyerek veya elektronik sigara ile, bizi hasta eden ve öldürenlere dokunmadan ve bunların insafına sığınarak sigarayla mücadele olmaz. Hadi diyelim ki yasaklamaya gücümüz yetmiyor, peki neden tazminat talep etmiyoruz?

Çoğu batı ülkesi, sigara satışını azaltmak için bize göre 3 misli pahalı fiyata sigara satıp bu parayı sigaradan kanser olanların tedavisine harcarken, biz neden kendi isteği ile kendini hasta edenlerin hastalık harcamalarını, sağlığına dikkat edenlere ödetiyoruz. Hani kul hakkı, nerede adalet?

Acaba bu adamlar daha ucuz bir şekilde bizi aldatıyor olmasın? Çünkü kaçak sigara satışlarını da  eklersek sigara içenlerin sayısında ciddi bir azalma yok. Ayrıca kaçak sigara paraları terörün finansmanında kullanılıyor.

Daha vahim bir gerçeği açıklayalım : Ülkemizde yapılan Euroaspire araştırmasına göre kalp krizi geçirenler bile sigara içmeye devam ediyor. Biz de bunları en pahalı ithal ilaç ve tedavilerle güya tedavi ediyoruz. Peki sonuç ne? Fiyasko ! Vasküler risk araştırması gösterdi ki stent ve baypass sayısı % 90 artarken, kalp damar hastalıkları, kalp krizi, kalpten ölümler ve felç azalacağına % 170 artmış. Yanlış okumadınız yüzde yüzyetmiş arttı. Bu acı gerçek yüzümüze çarpan bir şamardır ama bu bile bizi uyandırmıyor. 

Uyuşturucuya göre sigara terörünün öldürdüğü ve hasta ettiği insan sayısı, ortaçağdaki veba salgınlarından bile fazla ama kimsenin umurunda değil. Sigaraya gösterilen hoşgörünün nedenini bilen varsa anlatsın, biz de öğrenelim.  Ülkemizde ölüm ve hastalıkların yüzde 86'sı önlenebilir ama hayatımıza kastedenlere dur diyemediğimiz için önlenemiyor. Dünyada moda olan bu anlayışı yüzünden hasta oluyor ve güya tedavi oluyoruz ama hasta olmadan sağlıklı yaşamak kimsenin aklına gelmiyor. Sanki beyinler durmuş, felaketin büyüklüğünü düşünemiyor. 

Sağlık Bakanlığı ile Başkent Üniversitesinin 2005 te yayınlanan ortak araştırmasında ; 250 bin kişi tarandı; Türkiye'nin hastalık haritası çıkarıldı. Ölen 430 bin kişiden %86'sının, yaşam tarzını değiştirmediği için pisipisine öldüğü açığa çıktı. Yaşam tarzı değişse, milyonlarca insan hayatta olacaktı. Hesaplayın bakalım 10 yılda ölen milyonları. Sağlığa dikkat edilse ölümlerin %86'sı önlenebilecekti. Önlenebilir demek, önlenmiyor demek. Her yıl 372.000 kişi önlenebilir nedenlerden dolayı ölüyorsa, her gün 3 Soma felaketi yaşıyoruz demektir.

SİGARA İÇİN ÖLÜM VE HASTALIK LOBİSİNDEN TAZMİNAT İSTEMEK ÇOK MU ZOR?

Kanada, anayasal hak olarak sigaraya bağlı sağlık sorunlarının tedavisi için sigara şirketlerinden tazminat talep etti. Sadece Quebec eyaleti 58 milyar $ tazminat istiyor. 2005'te Kanada Anayasa Mahkemesi, halkın sağlığını koruyan kararı aldı. 

1999'da ABD'de sigara şirketleri sağlık masrafları için 25 yıllık süre içerisinde 246 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Peki biz ne yapıyoruz? Sigara kaçakçılığı aldı başını gidiyor. Çok ağır cezalar olmadan kaçak sigarayla mücadele edemeyiz.

Anayasanın 58. maddesi çok açık bir şekilde devleti yöneten iktidara çok önemli bir görev veriyor : 

"Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır" 

Devlet önlem almak istiyor ama, hastalık ve kötülük lobisi, 'özgürlük, insan hakları, serbest ticaret, serbest piyasa' diye taş koyuyor.

Küresel katil sigara 21. yüzyılda bir milyar insanın canına kıyacak. Bizim gibi ülkeler, fincancı katırlarını ürkütmemek için sesini fazla çıkarmıyor, sağlık ve hayatımızı hastalık lobisinin vicdanına bırakıyor. Peki dünyanın yöneticileri, insan haklarının hızlı savunucuları ne yapıyor?

Terör diye yırtınanlar, bu terör değil mi? Yoksa bir milyar insanın ölümü sizi kesmiyor mu?  Daha mı çok insanın ölmesi gerekli. Yoksa bu nüfus planlaması mı? 

Bu insanlar önce kalp damar ve akciğer hastası olacak sonrada kanser, sonra da acı içinde ölecek. Bu rakam atmasyon değil bilimsel öngörü. Trilyonlarca dolarlık hastalık harcaması ise ülkeleri ve insanları çökertecek. Nerdesiniz?

Dünyanın günümüzde en önemli sorunu terör. Peki dünyadaki terör ne kadar kişiyi öldürüyor? Sigaranın yüzbinde biri kadar belki. Dünyanın tüm ülkeleri terörle mücadele ederken neden sigarayla mücadelede miş gibi davranıyor? Sigara sinsice öldürdüğü için mi? Yoksa sigara şirketleri bu ülkeleri zengin ettiği için mi?

Neden önleyici vuruş anlayışı dedikleri, onlar  zarar vermeden biz onları yok edelim mantığını sigara tacirleri için kullanmazlar? Teröristleri acımadan öldürürken, sigarayla bizi öldürenlere karşı neden seslerini bile çıkarmazlar? Uyuşturucu tacirlerine bile acımasız bir şekilde davranır ve en ağır cezaları verirken, sigara tacirlerine neden laf etmezler? Daha güçlü ve zengin oldukları için mi?

Bu yüzyıl bir milyar insanı öldürecek olan sigara tacirlerini öldürelim, asalım, keselim, hapsedelim diyen bir ülke duydunuz mu? Henüz başka bir ülke insanını öldürmemiş olan Kuzey Kore için bu ifadeleri kullanırken, her yıl milyonlarca insanı öldüren sigara tacirleri için neden kimse tek laf etmiyor? Bunlar küresel gücü temsil ettikleri için olabilir mi? 

Sigara tacirlerini asalım keselim demiyoruz. Bir milyar insanı bu yüzyıl öldürecek olan ve öldürmeye devam eden sigara tacirlerinden tazminat almak çok mu zor? ABD ve Kanada sigara yani ölüm ve hastalık tacirlerinden çatır çatır çeyrek trilyon dolar tazminat alıyor.

Hayat kurtarmak için ameliyat eden doktorların ölüme sebebiyet verdi diye yargılandığı bir dünyada, her yıl milyonlarca insanı kanser ve çeşitli hastalıklarla süründüren, öldüren sigara tacirlerinin dokunulmazlığının nedeni ne? Ortada milyonlarca cinayet varsa ve bu cinayetler devam ediyorsa neden seyrediyorlar? BM, NATO, WHO,  İnsan hakları ve sağlık örgütleri neden bu terör karşısında sesini çıkarmıyor?

SİGARA İÇİN ÖLÜM VE HASTALIK LOBİSİNDEN TAZMİNAT İSTEMEK ÇOK MU ZOR? 

SAĞLIK VE HAYATIMIZA KASTEDEN ÖLÜM VE HASTALIK LOBİSİNE DOKUNMADAN SİGARAYLA MÜCADELE OLMAZ ! SEBEPLERİ ÖNLEMEDEN SONUÇLARI ÖNLEYEMEYİZ

Hastalıkları önleme ve sağlığı koruma yani yaşadığımız akvaryumu temiz tutma devletin görevidir. Bilim; sebep sonuç ilişkisi kuran disiplinin adı ise, sebepleri ortadan kaldırmadan kötü sonuçları önleyemeyiz. Toplumu hasta etmek veya hasta eden riskleri göze almak özgürlük değildir. Hasta olma hakkı diye bir hak yoktur. Sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ve özgürlüğü vardır. Sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlık insan hakkı ise, bu hakkı gasp edenlere karşı resmen savaş açmalıyız. Çünkü insan haklarının ihlali sivil toplumun ve devletin çok ciddi müdahalesini gerektirir. Bizi hasta edenleri ve bu ortama göz yumanları affedemeyiz. Aksi halde önlem alınmadığı için pisipisine ölen ve hastalanan milyonların hesabını veremeyiz.

KAYNAKLAR

1. http://gundem.milliyet.com.tr/kanada-da-58-milyarliksigaradavasi/gundem/gundemdetay/09.06.2012/1551346/default.htm

1999'da ABD'de sigara şirketleri sağlık masrafları için 25 yılda 246 milyar dolar ödemeyi kabul etti

2. 21. YÜZYILDA BİR MİLYAR KİŞİ SİGARADAN ÖLECEK

http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/03/150319_sigara_olum

3. Yılda 372 bin kişi pisi pisine ölüyor. http://arsiv.sabah.com.tr/2005/07/24/gun101.html

4. http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-turkiyede-olum-orani-yuzde-47-artti-1-11-65558.html

5. . Türkiyede ölümlerin yüzde 23'ü sigaraya bağlı.

http://www.haberaktuel.com/olumlerin-yuzde-23-u-sigaraya-bagli-cikti-haberi-967579.html

6. Kanada'da tarihi sigara kararı.http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29169972.asp

7. Kalp krizi ölümlerinde Avrupa'nın zirvesindeyiz.http://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/58911.aspx 

8. https://www.medikalakademi.com.tr/10-olumcul-hastaliktan-6sinin-sebebi-sigara/#menu

9. SAĞLIK HARCAMALARI 9 YILDA 8 KAT ARTTI. http://www.medimagazin.com.tr/hekim/sgk/tr-saglik-harcamalari-9-yilda-8-kat-artti-2-18-34892.html  

10. http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-dunya-saglik-harcamalari-127-trilyon-dolara-cikacak-1-11-65015.html 

11. 230 milyar lira ''duman'' oldu. http://www.iyibilgi.com/haber.php?haber_id=358195

12. http://www.bizimsaglik.com/turkiye-de-sigara-uretimi-ve-tuketimi-hizla-artiyor/584/ 

13. DUMAN ALTINDAYIZ

http://www.haberturk.com/ekonomi/ekonomi/haber/1087798-5-turkten-2si-duman-altinda-calisiyor  

14. http://www.sabah.com.tr/dunya/2015/06/02/kanadada-sigara-firmalarina-15-milyar-dolar-ceza

15. https://www.medikalakademi.com.tr/1-sigara-hayattan-12-dakika-caliyor/



Bu yazı 1,590 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Mart 2024 NASIL ÖZGÜR OLURUZ ?
    • 13 Ekim 2023 GÜCÜ DOĞURAN TEKNOLOJİK AKILDIR
    • 27 Eylül 2023 ÇARE SİZSİNİZ 2008
    • 17 Temmuz 2023 NEDEN BÖYLEYİZ?
    • 20 Nisan 2023 GÜCÜN KAYNAĞI NEDİR? - 2016
    • 14 Şubat 2023 BİLİMDE KANITIN GÜCÜ
    • 8 Şubat 2023 SÖMÜRÜ VE YOLSUZLUK KADER Mİ?
    • 4 Mayıs 2022 YAŞAM TARZIMIZ NEDEN DEĞİŞMELİ?
    • 12 Mart 2022 HEKİMLİK ÖLDÜ, YAŞASIN DOKTORLUK !
    • 11 Ekim 2021 TÜM SORUNLARIN ANASI
    • 10 Ekim 2021
    • 9 Ekim 2021 ASIL PANDEMİ BU !
    • 8 Ekim 2021 POSTMODERN SÖMÜRÜ
    • 7 Ekim 2021 EĞİTİM NASIL OLMALI?
    • 1 Ekim 2021 YÜZ YIL SONRA...
    • 20 Ağustos 2021 GERÇEK ÇÖZÜM BU
    • 11 Ağustos 2021 KÜRESEL SAVAŞI KİM KAZANACAK?
    • 10 Ağustos 2021 SOSYAL OLAYLARDA BİLİMSEL YAKLAŞIM NASIL OLMALI?
    • 27 Haziran 2021 ASIL PANDEMİ BU
    • 6 Haziran 2021 ÇEVRE SAVAŞI

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,476 µs