En Sıcak Konular

Dr.<br />Kemal Yeşilçimen


Dr.
Kemal Yeşilçimen
9 Şubat 2013

HASTALIKLARI ÖNLEME SAVAŞI BAŞLADI



Bitmek bilmeyen hastalıklarla uğraşarak zaman ve para kaybetmek yerine, tarihimizde ilk defa bilimsel ve akılcı bir anlayışla, hastalıklara yol açan nedenlere yani risk faktörlerine karşı savaş başladı. Sigara, alkol, beyaz ekmez ve tuza karşı başlatılan bu savaş, diğer hastalık yapan risk faktörlerine karşı genişleyerek devam ediyor. HALK SAĞLIĞI KURUMU’nun, bu savaşı yöneten beyin olarak Üniversiteler, medya ve diğer kurumlarla işbirliği yaparak dünyaya örnek olması bekleniyor. Bu savaşı kazanmamız halinde hastalık harcamaları yarı yarıya azalacak ve sağlıklı toplum olacağız. İşte bilim ve akıl oyunu bu!

Son 30 yıldır kedinin kuyruğu peşinde dolandığı gibi hastalıklar peşinde kaynaklarımızı tüketirken, şimdi artık akıl ve bilimin dediğini yapıyoruz. İnanç ve kültürümüzün temeli de bu : Her çeşit kötülük ve hastalığı daha olmadan önlemek. Olduktan sonra dev zincir hastaneler ve dev adalet sarayları çözüm olmuyor. Bu akıl ve bilim oyununu artık biz de oynuyoruz. Dünyaya örnek olacak bu savaşı başlatan başta Sayın BAŞBAKAN’ımız olmak üzere, Sayın Mehdi Eker, Sayın Sağlık bakanlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Artık her yıl hastalıklara harcanan milyarlarca dolar, bilim ve teknoloji merkezlerine aktarılarak sağlıklı bilim toplumu olarak dünyaya örnek olacağız. Bilindiği gibi gelişmiş Batı toplumları da obesite, yüksek tansiyon, kalp damar, akciğer, şeker hastalıkları ve kanser gibi çağımızın hastalıkları pençesinde kıvranıyor.

Bu savaşın okul kantinlerinden başlatılması da sağlıklı nesil yetiştirmenin en kestirme yolu. Artık okullarda sağlığa zararlı meşrubat, tuzlu ve şekerli, janjanlı zehirler satılamayacak. Bunun yerine taze meyva, süt, ayran ve hatta sağlıklı tarhana çorbası gibi sağlıklı beslenme ürünleri bulunacak. İnşallah yıllardır kanımızı emen hastalık lobisi, bu tarihi karar ve iradeyi engelleyemez. Gazamız mübarek olsun.

Mehdi Eker : 3 beyazla mücadele edeceğiz.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ‘üç beyaz’ olarak nitelendirdiği un, tuz ve şekerle ilgili sağlıklı beslenmeye dönük bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.

‘Türkiye’de Milli Eğitime bağlı 40 bin okul var. Bunların kantinlerinde gıda, yiyecek, içecek maddeleri oradaki çocuklarımıza bir şekilde servis ediliyor, satılıyor. Biz buradaki hem çalışanların hem çalışma ortamının hem orada satışa sunulan ürünlerin sağlıklı ve güvenilir olması yönünde ilk defa bir hijyen yönetmeliği yayımladık. Bununla ilgili eğitim çalışmaları yapılıyor. Orada hem çalışan elemanlar, o kantinlerde çalışan kişiler, onların kılık kıyafetinden tutun, davranışlarına, ilişkilerine, tabii ürünlerin sağlıklı olması kadar onlar da önemli. Bütün bunları düzenleyen yeni bir mevzuat çalışma yapıldı. Yönetmelik dün yayımlandı. Bunu tabii Milli Eğitim Bakanlığımız ve Sağlık Bakanlığımızla birlikte yürüteceğiz. Uygulamasını birlikte yapacağız.

Çocuklarımızın güvenilir ve hijyenik yiyecek ve içecek maddelerine ulaşmasını temin için bu mevzuat düzenlemesi yapıldı.’ Toplumda sağlıklı beslenme, güvenilir gıda konusunda birçok uygulama bulunduğuna dikkati çeken Eker, son düzenlemenin de onlardan birisi olduğunu söyledi.

Sağlıklı gıda konusunda 100′ün üzerinde yönetmelik yayımlandığını bildiren Eker, ‘Bu da özel olarak okullara, okul kantinlerine dönük bir uygulama. Bunun eğitim çalışmaları yapılıyor şu anda. Uygulaması da bundan sonra takip edilecek’ diye konuştu.

‘TUZ KALİTESİNİ ARTIRACAĞIZ’

Bakan Eker, başka bir gazetecinin ‘Ekmeğin ardından şeker ve tuza yönelik önlemlerin alınacağı gündeme geldi. Nasıl çalışmalar yürütülecek-’ sorusu üzerine şunları söyledi:

‘Beslenme açısından halkın en çok tükettiği gıda maddeleri, hem sağlıkla ilişkili olarak kuşkusuz, bunlarla ilgili düzenlemeler var bu 100 küsur yönetmelik içerisinde. 2012′nin 1 Temmuzunda ekmek tebliğini uygulamaya koyduk. Fırınlarda üretilecek ekmeğin asgari kepek oranı artırıldı, yüzde 20-25 oranında, keza tuz oranı düşürüldü. Şimdi un sanayinde de aynı şeyi yapıyoruz. Kepekli un üretimine de mecburi standart olarak getiriyoruz. Fırınların bize zaman zaman şöyle şikayetleri oluyor. Fırıncılar diyor ki: ‘Biz ekmek üreteceğiz ama unda kepek oranı düşük oluyor’. Biz bu defa aynı uygulamayı un fabrikaları için de getiriyoruz. Buna ait şu anda bir çalışma yapıyoruz.’

Ekmeğin içerisindeki tuz oranının azaltıldığını anımsatan Eker, tuz kalitesinin artırılmasına yönelik bir çalışma yürüttüklerini belirtti. Kaya tuzunun tüketiminin artırılmasına yönelik ve genel olarak da tuz tüketiminin azaltılmasına dönük bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Çünkü tuz, birçok hastalıkla ilgili sorun yaratabiliyor. Sağlık Bakanlığımızla bir çalışma yapıyoruz. Bir de şekerle ilgili aynı şekilde. Kahverengi şeker denilen, daha az manada rafinasyon işlemine tabi tutulan şekerle ilgili bir çalışma yapıyoruz. Önümüzdeki haftalarda, aylarda bunların detayları da uygulamalara geçtikçe sizlerle paylaşacağız. Un, tuz ve şeker… Bu üç beyazla ilgili şu anda sağlıklı beslenmeye dönük bir çalışmamız var. Sayın Başbakanımız zaten bunu ilk olarak Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası sırasında açıklamıştı. Biz de şimdi o paralel de Hükümet olarak, Bakanlık olarak Sağlık Bakanlığımız ve bazı yerlerde Milli Eğitim Bakanlığımızla, diğer bakanlıklarla işbirliği halinde bunu uygulayacağız.’

AA



Bu yazı 1,606 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 4 Mart 2024 NASIL ÖZGÜR OLURUZ ?
    • 13 Ekim 2023 GÜCÜ DOĞURAN TEKNOLOJİK AKILDIR
    • 27 Eylül 2023 ÇARE SİZSİNİZ 2008
    • 17 Temmuz 2023 NEDEN BÖYLEYİZ?
    • 20 Nisan 2023 GÜCÜN KAYNAĞI NEDİR? - 2016
    • 14 Şubat 2023 BİLİMDE KANITIN GÜCÜ
    • 8 Şubat 2023 SÖMÜRÜ VE YOLSUZLUK KADER Mİ?
    • 4 Mayıs 2022 YAŞAM TARZIMIZ NEDEN DEĞİŞMELİ?
    • 12 Mart 2022 HEKİMLİK ÖLDÜ, YAŞASIN DOKTORLUK !
    • 11 Ekim 2021 TÜM SORUNLARIN ANASI
    • 10 Ekim 2021
    • 9 Ekim 2021 ASIL PANDEMİ BU !
    • 8 Ekim 2021 POSTMODERN SÖMÜRÜ
    • 7 Ekim 2021 EĞİTİM NASIL OLMALI?
    • 1 Ekim 2021 YÜZ YIL SONRA...
    • 20 Ağustos 2021 GERÇEK ÇÖZÜM BU
    • 11 Ağustos 2021 KÜRESEL SAVAŞI KİM KAZANACAK?
    • 10 Ağustos 2021 SOSYAL OLAYLARDA BİLİMSEL YAKLAŞIM NASIL OLMALI?
    • 27 Haziran 2021 ASIL PANDEMİ BU
    • 6 Haziran 2021 ÇEVRE SAVAŞI

    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,327 µs